Ondersteuning bij autisme spectrum stoornis (ASS)
De diagnose autisme wordt doorgaans gesteld door een psychiater of GZ-psycholoog. Een dergelijke diagnose krijg je pas, wanneer je op verschillende aspecten in het leven zoals werk, vrije tijd en relaties vastloopt.
Autisme of autismespectrumstoornis (ASS) is moeilijk in een paar zinnen te omschrijven. Deze aangeboren ontwikkelingsstoornis kan namelijk op verschillende manieren en in verschillende gradaties tot uiting komen. Dit betekent dat er grote verschillen zijn in wat de ene persoon met autisme aan spanningen ervaart en als problematisch beschouwt. Het is dus een hele brede stoornis. We kunnen echter wel stellen dat men zich doorgaans in meer of mindere mate herkent in onderstaande:
- Problemen in sociale interactie
- Moeite met (onverwachte) verandering
- Dingen heel letterlijk nemen
- Eerlijk en recht door zee
- Uitstekende detailwaarneming
- Goed in analyseren
- Niet graag over koetjes en kalfjes praten
- Goed in het herkennen van patronen
- Moeite met het overzicht bewaren
- Loyaal
- Buiten vaste kaders kunnen denken
- Perfectionistisch
- (Ogenschijnlijk) geen interesse voor anderen tonen
- Nauwkeurig
- Over- of juist ongevoelig voor zintuiglijke prikkels
- Heel intensief bezig zijn met een beperkt aantal onderwerpen
- Hyperfocus
- Voorkeur voor een op een-contact
- Tragere informatieverwerking
Een behandeling kan autisme niet genezen, maar de juiste begeleiding kan er wel voor zorgen dat jij goed met je autisme kunt leven. Een behandeling kan onder andere gericht zijn op het verwerken van de diagnose, het verminderen van jouw problemen en het beter leren omgaan met autisme.
Wanneer zoekt men doorgaans ondersteuning?
De meeste mensen weten mij te vinden nadat ze de diagnose hebben gekregen. Dat is namelijk vaak de start van een nieuwe weg. Van verwerken, dat het daarmee te maken heeft dat je tegen dingen aanloopt. Er vallen zaken op hun plek. Maar ook is het dan belangrijk om anders te gaan kijken naar de zaken waar je tegenaan loopt. En te gaan ontdekken wat voor jou werkt en daar ook je leven op in te richten.
Wat kan ik voor je betekenen?
Ik kan je helpen bij dit proces, bij het verwerken van de diagnose alsook bij het doen van aanpassingen om een prettig leven te leiden. Uit ervaring weet ik wat het is om deze diagnose te krijgen, en wat er allemaal mogelijk is om je leven op een andere manier in te richten. Ik heb een gezinslid met autisme, en vandaar uit ben ik inmiddels ook ervaringsdeskundige in het inrichten van het leven met zo min mogelijk hobbels.
Maak een afspraak met een ervaringsdeskundige
Herken je jezelf in de omschrijving op deze pagina of heb je al een diagnose gekregen en wil je graag leren hoe je hier voor jezelf zo prettig mogelijk mee kunt omgaan? Neem dan gerust contact met mij op om een afspraak te maken. Dan zorgen we er samen voor dat de diagnose autisme het startpunt is van een mooie reis naar jezelf!
Neem contact met mij op voor meer informatie of het maken van een afspraak