Psycholoog Amsterdam West

Praktijk van Susan Dechering
bg

Verwerken van verlies en rouw

Het verlies van een dierbare – een kind, een ouder of je beste vriendin – heeft een grote impact op ons als mens en op ons leven. Maar ook andere soorten verliezen kunnen enorm pijn doen en je uit balans halen, zoals het verlies van een dier, je gezondheid, je baan of een droom die je had vóór je scheiding of faillissement.

Plek geven

In al deze situaties gaat het om het verlies van iets waar je veel waarde aan hecht(te) waarbij je momenteel niet verder kunt met je leven voordat je het een plek hebt geven. Het belangrijkste van iedere rouwproces is om het af te maken. Het is nodig om het voorgoed een plek te geven in je hoofd en in je hart. Op die manier kan je tenminste zonder schuldgevoelens en telkens weer dezelfde terugkerende gedachten, je leven weer voortzetten en er weer genieten van nieuwe dingen.

Soms om klein verlies, soms om groot verlies. Soms om materieel verlies, soms om sociaal verlies. Rouwen is het proces dat je onherroepelijk doorloopt nadat je iets verliest. De wetenschap heeft dat proces ingedeeld in een aantal fasen, en alhoewel de meeste mensen ongeveer wel door die fasen gaan, heeft iedereen zo zijn eigen manier en eigen problemen.

Verlies verwerken is een proces

Het belangrijkste van de rouwprocessen in jouw leven is dat je ze helemaal afmaakt. Dat je hier bent, op deze website en bij dit onderwerp, wilt waarschijnlijk zeggen dat je vastgelopen bent. Dat je je geconfronteerd ziet met vragen en gevoelens waar je je geen raad mee weet. Het kan ook zijn dat je, in tegenstelling tot wat je zou moeten voelen, helemaal niks voelt en dat je je daar zorgen over maakt.

In de behandeling besteden we aandacht aan alle gevoelens en vragen die op je pad komen. Ik laat je kennis maken met je eigen mechanismen en help je manieren te vinden om emotioneel in beweging te komen en alles goed te verwerken. Daarbij kan het zijn dat je het standaard rouwproces een beetje los moet laten, om ruimte te geven aan jouw eigen manier van verwerking.

In deze sessies

  • Besteden we aandacht aan alle gevoelens en vragen die op dit moment in je leven;
  • Laten we je kennis maken met je eigen krachten en mogelijkheden die jou helpen het verlies te accepteren, te verwerken en voorgoed plaats te geven;
  • Leer je op je eigen tempo je eigen leven weer op te pakken en er weer positief in te staan.

Wanneer je voelt dat een verlies je nog altijd dwars zit en je hier graag samen met een ervaren en betrokken psycholoog naar zou kijken, dan hoop ik dat je contact met mij opneemt. Je bent van harte welkom.


Tags: rouw, verlies, verwerking, scheiding, ontslag, amsterdam

Psycholoog Dechering in Amsterdam West

Susan Dechering

  • Geregistreerd psycholoog
  • Intake op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen